درباره علت کثرت جمعیت اهل تسنن توجه به چند نکته لازم است:
1- کثرت عدد هیچ ارتباط لزومى با حقانیت ندارد. عین همین سؤال را مىتوان درباره فزون تعداد مسیحیان مطرح ساخت.
به تعبیر حضرت على(ع) باید حقیقت را معیار شناخت افراد قرار داد، نه اشخاص را معیار شناخت حقیقت.
2- کم بودن تعداد شیعه در برابر اهل سنت علل تاریخى مهمى دارد؛ از جمله:
الف) حکومتهاى جور در طول تاریخ مانع جدى تبلیغ و شناسایى مکتب اهل بیت(ع) بوده و به هر شکل ممکن از آن جلوگیرى مىکردند.لاجرم جهانیان آنسان که باید و شاید در طول تاریخ با این فرهنگ غنى آشنایى نیافتند.
ب ) بر اثر فشار و سختگیرىهاى فزون از حد حکام، شیعه در طول تاریخ در رعب وحشت و رنج به سر مىبردند. این مسأله نیز مانع نزدیک شدن دیگران به شیعه و گسترش تشیع مىگردید.
ج ) در بسیارى از موارد بر اثر جور و ستم شدید حکام، شیعیان به شدت در تقیه بوده و ناچار به عمل براساس برخى از مکاتب فقهىاهل سنتبودند.
استمرارطولانى اینوضعیت موجبشدپساز گذشتمدتى، نسلهاىبعدىاصالتشیعىخود را فراموش کرده و آیینى را که توسط آباى آنها به خاطر تقیه برگزیده شده بود، عین حقیقت تلقى کنند و براى همیشه به آن پاى بند باشند. این مسأله در بسیارى ازنقاط جهان اسلام به ویژه در هند و بنگلادش و سریلانکا و سوریه و ترکیه وجود داشته است.
د ) در مورد اثبات حقانیت شیعه کتابهاى بسیارى نوشته شده، جالب این است که اکثر علماى شیعه حقانیت شیعه را با مدارک اهل سنت به اثبات مىرسانند. طبیعى است براى اثبات این مدعا نمىتوان در یک نامه ادله و مدارک ارائه نمود.
ازاینرو شما را به مراجعه متون زیر دعوت مىکنیم:
1- الغدیر علامه امینى، ترجمه: جلال الدین فارسى
2- شیعه در اسلام علامه طباطبایى
3- عقبات الانوار علامه میر حامد حسین لکنهوى
این کتاب مشتمل بر بیش از ده جلد و همه منابع آن از اهل سنت مىباشد.
4- معارف اسلام در دو مکتب (ترجمه: معالم المدرستین) علامه عسکرى، ترجمه: دکتر جلیل تجلیل
5- حقجو و حقشناس (ترجمه: المراجعات) علامه سید شرف الدین، ترجمه امامى
این کتاب حاوى مناظره علمى و تحقیقى دو عالم برجسته شیعه و سنى است و داراى اتقان و استدلالات محکم و به دور از هرگونه تعصب است.
ه ) در مورد نماز و روزه در سنت پیامبر(ص) نوشتههاى بسیارى وجود دارد؛ از جمله: وضوء النبى من خلال ملابسات التشریع، علىالشهرستانى، و سبع مسائل فقهیه، جعفر السبحانى.